Nytt tips! Se ut som en vinnare!

By 26 september, 2012Bloggen, Talartips

Äntligen, efter en galet intensiv period, kommer här ett nytt talartips!  Nu handlar det om kroppsspråk. Jag kan själv tycka att uttrycket: Se ut som en vinnare! låter lite väl klämkäckt och förenklat. Därför kommer här vetenskapen bakom uttrycket. Det är filosofen och psykologen William James som har skapat en teori som han kallar ”as if”-theory, ”som om”-teorin. Han sägert: ”Handling verkar följa på känsla, men handling och känsla hänger ihop. Genom att förändra handlingen, (…) , kan vi indirekt kontrollera känslan, (…) ”.

Så hur ser en ”vinnare” ut i dina ögon? Hur ser man ut som en ”vinnare” när man ska tala?

Nu gillar jag inte heller ordet ”vinnare” särskilt mycket. För finns det en vinnare måste det finnas en förlorare. Och det blir så sorgset. VI är alla människor i det liv som har blivit vårt och vi gör så gott vi kan utifrån de förutsättningar som har blivit oss givna. Men förutsättningar går att förändra – ibland till och med enklare än sina mentala gamla hjärnspöken! Så låt oss framkalla bilden av en person med auktoritet (inte auktoritär) i stället. Hur ser hen ut?

I ansiktsuttrycken? Hållningen? Rörelserna? Gesterna? Placeringen i rummet och i relation till dem hen talar till?

Hur ser en trygg person ut?

Hur ser en engagerad person ut? En entusiastisk?

Försök att få till dessa känslor i ditt eget kroppsspråk! Agera ”som om”! Gör det ofta – varje dag! När du går på promenad, sitter i bussen, är hemma, på jobbet, på lunchen och när du ska tala!

”Om du gestaltar den förändring du vill åstadkomma i handling och kroppsspråk så följer tankar och känslor efter.” (M-L Zeisig)

Lycka till!

Leave a Reply